Go Back
+ porsjoner
Thanksgiving i USA vs Canada har noen forskjeller, men felles er kalkunen som hovedrett her avbildet

Thanksgiving-kalkun

Porsjoner: 10
Helstekt Thanksgiving-kalkun marinert i smør, hvitløk og urter, med Canadisk fyll. Beregn steketid på ca. en halvtime per kilo kalkun, pluss en ekstra halvtime med fyll.

Utstyr

  • Kniv
  • Skjærebrett
  • Rivjern eller foodprosessor
  • Stekebrett/ildfast form med rist
  • Aluminiumsfolie
  • Hyssing

Ingredienser

  • 5 kg kalkun, ½ kg per person
  • 300 gram romtemperet meierismør
  • 8 stk hvitløksfedd
  • 4 ss fersk timian
  • 4 ss fersk persille
  • 1 stk sitron, saften og skallet
  • 2 ss lønnesirup
  • 2 ts salt
  • 2 ts pepper

Let's cook

  • Ta kalkunen ut av kjøleskapet, fjern evt. pose med innvoller, skyll utenpå og inni og tørk godt av med papirhåndkle.
    Ta ut smør fra kjøleskapet.
    5 kg kalkun, ½ kg per person, 300 gram romtemperet meierismør
  • Finhakk persille og timian.
    Skrell hvitløk og riv på et rivjern. Eventuelt kan du finhakke i en food prosessor.
    Riv sitronskall på rivjern, og klem ut sitronsaften i en bolle.
    8 stk hvitløksfedd, 4 ss fersk timian, 4 ss fersk persille, 1 stk sitron, saften og skallet
  • Om du ikke har mykt smør, varm det opp litt i i micro (men ikke smelt det).
  • Bland smør sammen med finhakkede urter og hvitløk, salt, pepper, sitronsaft, lønnesirup og revet sitronskall.
    1 stk sitron, saften og skallet, 2 ts salt, 2 ts pepper, 2 ss lønnesirup
  • Gni urtesmøret godt inn over hele kalkunen, også inni. Løft forsiktig opp skinnet ved brystet, og putt resten av urtesmøret mellom skinnet og brystkjøttet.
  • Fyll kalkunen med stuffing, steng stuffingen inne med en brødskalk, og knytt bena sammen med hyssing.
  • Lag et telt av aluminiumsfolie over, men la det være åpent foran og bak.

Inn i ovnen - 165 grader

  • Stek kalkunen på 165 grader til kjernetemperaturen er ca. 63 grader. B
    ruk helst to termometeret, et i brystet og ett på innsiden av låret. Har du bare ett, sett det i låret.
  • Mens kalkunen steker, pensle den med stekesjy fra brettet ca. en gang hver time

Tid for hvile - nå kan du lage sausen

  • Ta ut kalkunen og la den hvile i ca. 20 min til temperaturen går opp til 68 grader.
    Mens kalkunen hviler kan du lage sausen og enkelt tilbehør som aspargesbønner med skivede mandler.