fbpx
smudfood-logo-lilla
Søk
Close this search box.
Thanksgiving i USA vs Canada har noen forskjeller, men felles er kalkunen som hovedrett her avbildet

Thanksgiving-kalkun

Helene Facchini

Helene Facchini

Hei 👋 Les om meg og SmudFood

Ser du etter en enkel og superdigg oppskrift for thanksgiving-kalkun? Da er denne autentiske familie-oppskriften fra min svigerfar i Canada perfekt for deg!

Hopp rett til oppskriften >

Thanksgiving-oppskriftshefte

Festmåltid uten stress! Få alle oppskriftene og prepp i et enkelt hefte

Siden jeg er gift med en Canadier har jeg arrangert Thanksgiving mange, mange ganger, og selvfølgelig gjort noen små endringer i forhold til ingredienser vi har her i Norge.

Stjernen av Thanksgivingmat er kalkunen, og den skal ha fyll, eller stuffing som vi sier i Canada.

Vanlig stuffing i Canada er basert på brød, grønnsaker, nøtter og bær (de bruker tranebær, jeg bruker tyttebær i Norge). Du kan følge oppskriften på stuffing, eller du kan bruke

Full thanksgiving-meny

Ser du etter en fullstendig Thanksgiving-meny? Sjekk ut disse oppskriftene, og legg alt i handlelisten her >

Om du ikke er veldig dreven på kalkun, så har du kanskje noen spørsmål?

Her er noen vanlige spørsmål jeg ofte får relatert til kalkun:

Hvor mye kalkun per person?

Bergen ca. ½ kilo kalkun per person

Hvor lenge steke hel kalkun med fyll?

Beregn ca. En halvtime steketid per kilo kalkun, og en ekstra halvtime om du har kalkun med fyll.

Hvordan tine en kalkun?

Den beste måten å tine en frossen kalkun er tre dager i kjøleskapet. Etter dag to kan du ta ut posene med innvoller som ligger inne i kalkunen.

Hvordan skjære en kalkun?

For å skjære en helstekt kalkun, start med bena, deretter kutter du av låret. Etterpå skjærer du brystet av i skiver langs brystebenet. Ikke glem at det er en liten hemmelighet

10 tips: Hvordan steke perfekt kalkun?

Her er 10 tips for å steke perfekt kalkun, som har saftig kjøtt og sprøtt skinn.

  1. For å steke en perfekt kalkun bør du tine kalkunen tre dager i kjøleskapet om du har fryst kalkun
  2. Bruk massevis av smør på innsiden og utsiden, og krydre godt. Gjerne to dager før du skal steken den, senest dagen før
  3. Fyll kalkunen på selve dagen du skal steke den, men ha gjerne fyllet klart dagen før
  4. Ta ut kalkunen av kjøleskapet ca. 2 timer før du skal steke den
  5. Pakk inn vingene og tynneste delen av bena med folie
  6. Bruk et stekebrett med rist slik at kalkunen har litt luft under seg
  7. Pensle kalkunen under stekingen med stekesjyen som renner av kalkunen
  8. Bruk ikke bare et termometer, men TO om du har. Jeg setter ett i brystet, og ett på innsiden av låret. Så går jeg etter den temperaturen som er lavest
  9. Lag et telt av folie som går sidelengs over kalkunen, men er åpen foran og bak. Ta av teltet når det er ca. 1 time igjen av steketiden for å få sprøtt skinn
  10. OG, kanskje viktigste av alt: Hvile ca. 20 min før du skjærer

Helstekt Thanksgiving-kalkun marinert i smør, hvitløk og urter, med Canadisk fyll

Helstekt Thanksgiving-kalkun marinert i smør, hvitløk og urter, med Canadisk fyll. Beregn steketid på ca. en halvtime per kilo kalkun, pluss en ekstra halvtime med fyll.
Ingen rating enda
Porsjoner 10

Utstyr

  • Kniv
  • Skjærebrett
  • Rivjern eller foodprosessor
  • Stekebrett/ildfast form med rist
  • Aluminiumsfolie
  • Hyssing

Ingredienser

  • 5 kg kalkun, ½ kg per person
  • 300 gram romtemperet meierismør
  • 8 stk hvitløksfedd
  • 4 ss fersk timian
  • 4 ss fersk persille
  • 1 stk sitron, saften og skallet
  • 2 ss lønnesirup
  • 2 ts salt
  • 2 ts pepper
Porsjoner 10

Let’s Cook

  • Ta kalkunen ut av kjøleskapet, fjern evt. pose med innvoller, skyll utenpå og inni og tørk godt av med papirhåndkle.
    Ta ut smør fra kjøleskapet.
    5 kg kalkun, ½ kg per person, 300 gram romtemperet meierismør
  • Finhakk persille og timian.
    Skrell hvitløk og riv på et rivjern. Eventuelt kan du finhakke i en food prosessor.
    Riv sitronskall på rivjern, og klem ut sitronsaften i en bolle.
    8 stk hvitløksfedd, 4 ss fersk timian, 4 ss fersk persille, 1 stk sitron, saften og skallet
  • Om du ikke har mykt smør, varm det opp litt i i micro (men ikke smelt det).
  • Bland smør sammen med finhakkede urter og hvitløk, salt, pepper, sitronsaft, lønnesirup og revet sitronskall.
    1 stk sitron, saften og skallet, 2 ts salt, 2 ts pepper, 2 ss lønnesirup
  • Gni urtesmøret godt inn over hele kalkunen, også inni. Løft forsiktig opp skinnet ved brystet, og putt resten av urtesmøret mellom skinnet og brystkjøttet.
  • Fyll kalkunen med stuffing, steng stuffingen inne med en brødskalk, og knytt bena sammen med hyssing.
  • Lag et telt av aluminiumsfolie over, men la det være åpent foran og bak.

Inn i ovnen – 165 grader

  • Stek kalkunen på 165 grader til kjernetemperaturen er ca. 63 grader. B
    ruk helst to termometeret, et i brystet og ett på innsiden av låret. Har du bare ett, sett det i låret.
  • Mens kalkunen steker, pensle den med stekesjy fra brettet ca. en gang hver time

Tid for hvile – nå kan du lage sausen

  • Ta ut kalkunen og la den hvile i ca. 20 min til temperaturen går opp til 68 grader.
    Mens kalkunen hviler kan du lage sausen og enkelt tilbehør som aspargesbønner med skivede mandler.

Yay – ferdig!

I like hugs, and I love kisses. But what I really love is help with the dishes… Tag, you’re it

Kanskje er du også interessert i dette?