fbpx
smudfood-logo-lilla
Søk
Close this search box.

Matprisene og stiger. Enten dere er to voksne eller en familie på fire vil du merke de økte prisene i matbudsjettet. Det er heldigvis flere ting du kan gjøre for å spare matbudsjettet.

Den aller beste måten å spare penger på matbudsjettet er å planlegge måltidene for en uke av gangen, lage mesteparten fra bunn, og gjøre et storinnkjøp en gang i uka.

Andre ting du kan gjøre er å bytte ut premiumprodukter med billigere alternativer.

Spare på matbudsjettet med bytteoversikten >

Bytteoversikten

– spar på matbudsjettet med disse byttene

Alle priser er oppgitt per kilo. Prisene sist oppdatert 9. August 2022

Har du forslag til flere smarte bytter? Let me know!

Se flere tips om hvordan du kan redusere matbudsjettet under bytteoversikten!

[table id=1 /]

Ung kvinne med mobil der hun har smudfood ukesmeny. Står på kjøkkenet og lager matDe beste byttene for et lavere matbudsjett

Her er de beste byttene for et lavere middagsbudsjett, uten å gå på akkord med smaken

Du vil bruke litt mindre penger på mat, samtidig vil du ha digg middag uten å bruke for lang tid! I know – akkurat sånn er jeg også!

Derfor har jeg samlet mine beste tips for å redusere matbudsjettet, inkludert hvilke varer jeg mener er verdt pengene:

Kjøtt

Entrecote er billigere enn indrefilet og har mer smak. Smart valg for å spare på matbudsjettet
  • Indrefilet er mørt, men har ikke like mye smak som billigere alternativer
  • Entrecote er billigere enn indrefilet og har mye mer smak. Evt. kan du bruke mørbrad
  • Kjøp store porsjoner som du kan skjære i skiver og fryse ned
  • Kjøp produkter på salg som snart går ut på dato og frys umiddelbart
  • Kjøttdeig er billigere enn karbonadedeig. Men, med nesten 10% mer fett synes jeg karbonadedeig er verdt å betale for

Fisk

Torsk i peanøttsaus med qunioa pilaf med spinat og cherrytomater.

  • Fisk med skinn er vesentlig billigere enn fisk uten skinn. (Du kan spare mye om du bare fjerner skinnet selv)
  • Sei kan du ofte bruke istedenfor torsk (Bruk fersk. Frossen sei og torsk smaker ikke like godt)
  • Frossen laks istedenfor fersk laks (For laks synes jeg ikke fersk smaker noe særlig forskjell. Oppdrett er oppdrett…)
  • Meierivarer
  • Melk, fløte eller annet til overs? Putt i en pose i fryseren, eller frys som isbiter. (Enkelt å bruke i sauser og gryter)
  • Meierismør er dyrere enn margarin, men margarin er ultra-prosessert og smaker ikke like godt. Jeg synes det er verdt pengene å holde seg til ekte smør
  • Grana padano istedenfor parmesanost

Frukt & grønt

Rotgrønnsaker i sesong, som gulrot og rødbeter, er smart for å spare på matbudsjettet
  • Gro selv i egen kjøkkenhage eller i kasser på balkongen (Enkle ting du kan spare mye på er: urter, poteter, squash, agurk, jordbær, hageblåbær, bringebær)
  • Handle på internasjonale frukt & grønt butikker (Da kan du også plukke akkurat det du trenger, da frukt og grønnsaker kan kjøpes løst)

Annet

Kikertbrød eller soccabrød er et alternativ for å spare på matbudsjettet fra kjøpebrød som nanbrød, som er dyrt.

  • Bake brød istedenfor å kjøpe brød (Flere tusener å spare i året)
  • Tørre linser og bønner istedenfor hermetisk. Tørre linser trippler vekten og får X mer volum når de er kokt  (Dette får du ofte tak i på internasjonale frukt & grønt butikker)
  • Lag din egen kraft av rester (f.eks. kyllingben) og skall fra grønnsaker (Alt kan brukes. Skallet på løk, gulrot, søtpotet, bunn og topp av squash etc.).

Her er andre tips for å redusere matbudsjettet

  • Lag en ukesmeny så du kan planlegge og minimere matsvinn
  • Storinnkjøp
  • Se på kilopris
  • Handle online, så blir du ikke fristet av butikkhyllene
  • Ikke handle når du er sulten
  • Spis mindre kjøtt, mer fisk og planter
  • Kjøp i store kvanta og frys ned
  • Bruk middagsrester til lunsj, suppe kan være saus eller dressing, ovnsbakte grønnsaker blir en god salat
  •  

Keen på å slippe å planlegge middag? Bli medlem av SmudFood og la noen andre gjøre det for deg!