fbpx
smudfood-logo-lilla
Søk
Close this search box.
Langtidsstekt ribbe i stekeovn på 120 grader i 9 timer gir garantert sprø svor og saftig kjøtt

Langtidsstekt ribbe med garantert sprø svor

Med denne oppskriften på langtidsstekt ribbe får du garantert sprø svor og saftig kjøtt.

Du slipper også å tulle med å snu ribba i kokende vann når du langtidssteker.

Superenkel oppskrift på langtidsstekt ribbe, som rett og slett er helt idiotsikker.

Hei!

Hei!

Mat fra bunn, det brenner jeg for! Kos deg med maten. Lots of love, Helene Facchini

Før du langtidssteker ribbe må du rute svoren

For å rute svoren på ribbe kutter du inn i fettet, men ikke inn i selve kjøttet. Kjøper du ferdigrutet ribbe kan du gjerne gå over og sjekke at ribba er rutet godt nok. For langtidssteking av ribbe må du ha en godt rutet ribbe, slik at fettet kan smelte vekk.

Er du spesielt interessert i kjemien om hvorfor svoren blir sprø, kan det hende du liker denne artikkelen fra matprat >

Rute eller skjære svoren på ribben ned i fettet, men ikke inn i kjøttet. Viktig for saftig ribbe og sprø svor når du langtidssteker

Salt- og natronbad for langtidssteking av ribbe

Etter ribba er rutet skal den ligge to dager i salt- og natronbad.

NB: Saltlaken må være helt nedkjølt før du heller den over ribba.

Du trenger en form eller beholder som er stor nok til at hele ribba kan ligge under laken.

Legg ribba med svoren ned. Hell over saltlaken, dekk med plast eller folie og sett ribba i kjøleskapet.

Etter to dager er ribba klar for å langtidssteke i ovnen.

Uansett hvilken metode du bruker er det best å ha gode råvarer. Jeg brukte ribbe fra Strøm larsen >

Salt- og natronbad for langtidssteking av ribbe  – 3 liter

Du trenger 30 gram salt og 1 ts natron per liter vann. For 3 liter trenger du da:

  • 3 liter vann
  • 90 gram salt
  • 3 ts natron
Langtidssteker du ribbe etter noen dager i salt- og natronlake får du garantert sprø svor

Langtidssteke ribbe i ovnen i 9 timer

Klokka 07:45 – 9 timer og 15 min igjen til middagen

Ta ribba ut av kjøleskapet, og flytt den fra saltlaken over i en ribbeform med rist under (evt. Stekebrett).

Har du stekebrett eller flat rist, putt noen baller med folie under slik at du får spenn i ribba.

Poenget er at fettet skal kunne renne av fra svoren, slik at den blir sprø

Sett ribba i ovnen på over- og undervarme med 120 grader (ikke varmluft).

Klokka 16:00 – 1 time igjen til middagen

Ta ut ribba.

Sett ovnen på varmluft med 250 grader.

Sett ribba tilbake når ovnen er varm, og stek til svoren er sprø (20-30 min).

Følg med på slutten, det går kjapt fra sprøtt til brent.

Klokka 16:30 – 30 min igjen til middagen

Ta ut ribba, og la hvile i ca. 15 min før du skjærer.

Klokka 16:45 – 15 min igjen til middagen

Skjær ribba i fine stykker, og legg i en varm ildfast form for servering.

Se all julematen

Gå julebukk på julaften ved å preppe maten - så får du ekstra tid
Grove medisterkaker er best på smak og et absolutt for julematen.
For kraft til brun saus trenger du kraftben eller oksehaler, gulrot, selleristilk, løk, salt, hel pepper og laubærblad
Hjemmelaget surkål med karve lager du enkelt med bare 5 min prepp
Lager du risengrynsgrøt i stekeovn slipper du å røre og unngår å brenne grøten
Brun saus eller ribbesaus er stjernen på verket for julematen som ribbe og medisterkaker
Med denne ribbeoppskriften slipper du å tulle med å snu ribba i vann under steking. Ribba ligger i salt- og natronbad i to dager. På julaften langtidssteker du ribba i 9 timer på lav varme, så har du perfekt ribbe med sprø svor til julemiddagen.
5 fra 2 stemmer
Porsjoner 10

Utstyr

  • Kjele
  • Kjøkkenvekt
  • Teskje
  • Form eller beholder som har plass til hele ribba, med et par cm igjen til toppen

Ingredienser

  • 3 liter vann
  • 90 gram salt
  • 3 ts natron
  • 5 kg Ribbe
Porsjoner 10

Let's Cook

To dager før - Ribbe i salt- og natronlake

    Salt- og natronbad

    • Kok opp vann, salt og natron.
      3 liter vann, 90 gram salt, 3 ts natron
    • Kjøl ned saltaken. Sett f.eks. kjelen ute slik at saltaken blir fortere kald.

    Ribbe - forbredelser to dager før

    • Skyll ribben godt under rennende vann, og tørk av
      5 kg Ribbe
    • Skjær et rutenett i ribbesvoren inn i fettet, men ikke helt ned til kjøttet.
      Rute eller skjære svoren på ribben ned i fettet, men ikke inn i kjøttet. Viktig for saftig ribbe og sprø svor når du langtidssteker
    • Legg ribben med svoren opp i en stor form eller beholder som har plass til hele ribba, med et par cm igjen til toppen.
      Langtidssteker du ribbe etter noen dager i salt- og natronlake får du garantert sprø svor
    • Hell den kalde saltlaken over. Hele ribba skal være under saltaken. Ta på folie eller plast, og sett i kjøleskapet i to dager.

    Julaften - langtidssteke ribbe

    • Klokka 07:45 - 9 timer og 15 min igjen til middagen
      Sett ovnen på over- og undervarme med 120 grader (ikke varmluft).
      Ta ribba ut av kjøleskapet, og flytt den fra saltlaken over i en ribbeform med rist under (evt. Stekebrett).
      Har du stekebrett eller flat rist, putt noen baller med folie under slik at du får spenn i ribba. Poenget er at fettet skal kunne renne av fra svoren, slik at den blir sprø
    • Klokka 08:00 - 9 timer igjen til middagen
      Sett inn ribba med svoren opp. Ribba skal langtidssteke i 8 timer
    • Klokka 16:00 - 1 time igjen til middagen
      Ta ut ribba.
      Sett ovnen på varmluft med 250 grader.
      Sett ribba tilbake når ovnen er varm, og stek til svoren er sprø (20-30 min). Følg med på slutten, det går kjapt fra sprøtt til brent
    • Klokka 16:30 - 30 min igjen til middagen
      Ta ut ribba, og la hvile i ca. 15 min før du skjærer.
      Langtidsstekt ribbe i stekeovn på 120 grader i 9 timer gir garantert sprø svor og saftig kjøtt
    • Klokka 16:45 - 15 min igjen til middagen
      Skjær ribba i fine stykker og plasser i en varm ildfast form for servering.

    Yay - ferdig!

    I like hugs, and I love kisses. But what I really love is help with the dishes... Tag, you're it

    Julemat

    Gå julebukk på julaften ved å preppe maten - så får du ekstra tid
    Grove medisterkaker er best på smak og et absolutt for julematen.
    For kraft til brun saus trenger du kraftben eller oksehaler, gulrot, selleristilk, løk, salt, hel pepper og laubærblad
    Hjemmelaget surkål med karve lager du enkelt med bare 5 min prepp
    Lager du risengrynsgrøt i stekeovn slipper du å røre og unngår å brenne grøten
    Brun saus eller ribbesaus er stjernen på verket for julematen som ribbe og medisterkaker