fbpx
smudfood-logo-lilla
Søk
Close this search box.
Den klassiske påskematen er langtidsstekt lammelår med urtemarinade

Langtidsstekt lammelår

Langtidsstekt lammelår gjør lammelår til en av de mest populære delene av lammet, og det er ikke rart.

Med denne oppskriften på lammelår har du lettvint og herlig påskemat.

Prepp maten – kos deg med gjestene

Med min prepp-metode kan du også gjøre mesteparten på forhånd, slik at middag er klar med minimalt av arbeid selve dagen du skal spise.

Les mer om matprepp >

Tips for å tilbrede lammelår

Med sin saftige og smakfulle kjøtt, er lammelår et supert valg for påskemiddagen, eller andre festdager.

Når du tilbereder lammelår, er det viktig å huske på at det er ulike tykkelse og mye fett. Derfor må du sørge for at kjøttet er jevnt tilberedt og ikke overstekt.

Den beste måten å tilberede lammelår på er å bruke lav varme over lang tid. Altså langttidssteke lammelårer. Da blir det saftig og mørt.

For å sikre at du ikke oversteker kjøttet må du bruke steketermometer og ta ut kjøttet fra ovnen ca. 5 grader før ønsket temperatur. Temperaturen vil øke mens kjøttet hviler.

Temperatur langtidsstekt lammelår

  • Medium: 65 °C
  • Medium pluss: 70 °C
  • Gjennomstekt: 75 °C
Ovnsbakte rotgrønnsaker som gulrot, potet, rødbeter og sjalottløk er perfekt tilbehør til påskematen som langtidsstekt lammelår, lammecarre eller lammeskank

Tilbehør for langtidsstekt lammelår

Lammelår kan serveres med mange forskjellige tilbehør, som ovnsbakte rotgrønnsaker, blokmål- & sellerirotpure, poteter, grønnsaker og saus. En populær saus å servere til langtidsstekt lammelår er rosmarinsaus, som gir en ekstra digg smak til kjøttet.

Marinere langtidsstekt lammelår

For å få mest mulig smak ved langtidsstekt lammelår, bør du marinere det på forhånd.

En god marinade bør ha ingredienser som olivenolje, hvitløk og ferske urter.

Langtidsstekt lammelår blir best om du marinerer det

Velg økologisk lammelår

Det aller viktigste for best mulig resultater er å velge lammelår av god kvalitet – gjerne økologisk. Finner du ikke økologisk lam i butikken din kan du bestille rett fra bonden gjennom din lokale reko-ring. Med litt tid og kjærlighet får du garantert en fantastisk middag med lammelår som hovedingrediens.

Annen påskemat

Ingredienser langtidsstekt lammelår

Lammelår

  • 1 stk lammelår
  • 4 ss raps- eller solsikkeolje
  • 2 ts salt

Marinade

  • 4 stk hvitløksfedd
  • 1 potte timian
  • 4 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper

Ovnsbakte grønnsaker

  • 8 stk potet
  • 8 stk gulrot
  • 4 stk rødbete
  • 8 stk sjalottløk

Slik lager du langtidsstekt lammelår

Skal du lage alt på samme dag, så fortsetter du bare videre på instruksjonene for «spisedag».

Preppdag

Legg lammelår i en stor ildfast form. Tørk av og pensle med raps- eller solsikkeolje. Gni inn salt og pepper. Brun i stekeovnen på 250 grader i ca. 20-25 min.

I en foodprosessor finhakk hvitløk, timian, sitron, salt og pepper. Smør over lammelår og dekk med folie. Avkjøl og lagre i kjøleskap.

Skrell gulrot, potet, rødbete og sjalottløk. Del i store biter og legg i ildfast form. Ringle over olivelje, salt, pepper og hvitløkskrydder. Stek på 200 grader i ca. 30 min. Avkjøl og lagre i kjøleskap.

Spisedag

Sett ovnen på 80 grader. Sett et steketermometer inn i den tykkeste delen på låret, men ikke helt inn til benet. Sett inn lammelåret. Lammelåret er ferdig når steketermometer viser 60 grader. Det vil stige til ca. 65 grader (medium) mens det hviler.

Ta ut lammelåret og skru ovnen på 200 grader. Stek ferdig de ovnsbakte grønnsakene mens lammelåret hviler (20-30 min).

Den klassiske påskematen er langtidsstekt lammelår med urtemarinade

Oppskrift langtidsstekt lammelår

Langtiddstekt lammelår er enkelt og perfekt påskemat. Rett og slett en lettvint påskemiddag.
5 fra 2 stemmer
Porsjoner 8

Utstyr

  • Stekeovn
  • Ildfast form
  • Food prosessor
  • Kniv
  • Skjærebrett

Ingredienser

Lammelår

  • 1 stk lammelår
  • 4 ss raps- eller solsikkeolje
  • 2 ts salt

Marinade

  • 4 stk hvitløksfedd
  • 1 potte timian
  • ½ stk Sitron
  • 4 ss Olivenolje extra virgin
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper

Ovnsbakte grønnsaker

  • 8 stk potet
  • 8 stk gulrot
  • 4 stk rødbete
  • 8 stk sjalottløk
  • 2 ss Olivenolje extra virgin
  • 1 ts salt
  • 1 ts Hvitløkspulver
  • ½ ts pepper
Porsjoner 8

Let's Cook

Preppdag

  • Legg 1 stk lammelår i en stor ildfast form. Tørk av og pensle med 4 ss raps- eller solsikkeolje. Gni inn 2 ts salt. Brun i stekeovnen på 250 grader i ca. 20-25 min.
    Lammeskank oppskrift der du bruner lammeskank i stekeovn før den langtidssteker i gryten
  • I en foodprosessor finhakk 4 stk hvitløksfedd, 4 ss Olivenolje extra virgin, 1 potte timian, ½ stk Sitron, 1 ts salt og 1 ts pepper. Smør over lammelår og dekk med folie. Avkjøl og lagre i kjøleskap.
  • Skrell 8 stk gulrot, 8 stk potet, 4 stk rødbete og 8 stk sjalottløk. Del i store biter og legg i ildfast form.
    Ringle over 2 ss Olivenolje extra virgin, 1 ts salt, ½ ts pepper og 1 ts Hvitløkspulver.
    Stek på 200 grader i ca. 30 min. Avkjøl og lagre i kjøleskap.

Spisedag

  • Sett ovnen på 80 grader. Sett et steketermometer inn i den tykkeste delen på låret, men ikke helt inn til benet.
    Sett inn lammelåret. Lammelåret er ferdig når steketermometer viser 60 grader. Det vil stige til ca. 65 grader (medium) mens det hviler.
  • Ta ut lammelåret og skru ovnen på 200 grader.
    Stek ferdig de ovnsbakte grønnsakene mens lammelåret hviler (20-30 min).
    Ovnsbakte rotgrønnsaker som gulrot, potet, rødbeter og sjalottløk er perfekt tilbehør til påskematen som langtidsstekt lammelår, lammecarre eller lammeskank

Yay - ferdig!

I like hugs, and I love kisses. But what I really love is help with the dishes... Tag, you're it

Annen påskemat