fbpx
smudfood-logo-lilla
Søk
Close this search box.
Gå julebukk på julaften ved å preppe maten - så får du ekstra tid

Gå julebukk på julaften eller gjør noe annet koselig - prepp julematen

Jula skal være kos. Du trenger ikke stå på kjøkkenet hele dagen med julematen.

Du kan f.eks. gå julebukk som jeg gjorde med familien min som liten, eller gjøre andre koselig ting.

PS: jeg heter Helene. Jeg er hun øverst på bilde. De andre er søskna mine og mamma 🙂 

Hvordan få tid til å gå julebukk på julaften?

Følger du denne prepp-metoden for julematen slipper du å lage mat mellom 08-15:00 på julaften. Magisk!

Bare lag mesteparten av julematen på forhånd.

Slik fikk mamma perfekt julemiddag

Da jeg var liten pleide vi å gå vår versjon av julebukk. Vi sang  på dørene til familie på julaften, og leverte gaver.

Hvordan fikk mamma tid til det, samtidig som julemiddagen ble servert når sølvguttene sang jula inn?

Jo, hun hadde forberedt maten på forhånd – preppet rett og slett.

Julaften – ingen matlaging mellom 08-15

Mattprepp-metoden bruker jeg nå både til hverdags og fest. I hverdagen har jeg middag klar på bare 15 min.

Julematen tar selvfølgelig lenger tid. Men følger du mine oppskrifter og prepp-metode slipper du å lage mat mellom 08-15 på julaften!

God jul!

Alle oppskriftene for julematen

Når skal du gå julebukk?

Tidligere gikk du julebukk i romjulen, men ikke på første og andre dag jul. Når jeg var liten hadde vi forbud å gå disse dagene fordi det var familietid.

Men, fra tredje juledag til nyttårsaften var det fritt frem.

Hva betyr det å  gå julebukk?

Julebukk er en gammel norsk tradisjon, men som i dag er rimelig utdødt.

Det var vanlig å kle seg ut med nisselue, nissedrakt eller ullgenser, farge røde roser i kinnene og tegne på fregner.

Så gikk du fra dør til dør i nabolaget og sang julesanger i bytte mot godteri (og noen ganger frukt).

Skap nye juleminner og opplev julebukk-nostalgi

Selvom det ikke er vanlig å gå julebukk lenger, så er det ingenting i veien for å friske opp tradisjonen og skape nye minner.

Gå julebukk, eller finn på noe annet koselig på julaften med familien ved å preppe julematen. Da får du mindre stress og julefreden kan senke seg 🙂

Her har du den mest stress-fri måten å preppe Julemiddagen på

Tre dager før julaften:

To dager før julaften:

Lille julaften:

Julaften – ribbe i ovnen kl. 08:00

Se julaften time for time under bildet

Julaften time for time for perfekt middag kl. 17:00

Klokka 07:45 – 9 timer og 15 min igjen til middagen

  • Sett stekeovnen på 120 grader over- og undervarme
  • Ta ribba ut av saltlaken.
  • Ta på pepper over og under. IKKE salte, du har nok salt fra saltlaken.

Lag spenn/bro i ribba

  • Legg ribba på en rist i en ildfast form med svoren opp.

  • Rull sammen 2-4 baller med folie. Legg de under ribba slik at ribba står i en bro.

  • Det er viktig for at fettet skal kunne renne vekk. Blir fettet liggende får du ikke sprø svor.

Stek ribba på 120 grader i 8 timer

  • Sett ribba i ovnen på 120 graderover- og undervarme (ikke varmluft) i 8 timer.

Klokka 08:00-15:00 FRI! Gjør hva du vil 🙂

Klokka 15:00 – Rosenkål, riskrem og saus – 2 timer igjen til middagen

Rosenkål:

  • Rens rosenkål og del i to.
  • Legg i en bolle med kaldt vann til senere.

Riskrem:

  • Pisk fløte og sukker til krem.
  • Bland kremen sammen med kald risgrøt fra igår.
  • Lagre i kjøleskap.

Saus:

  • Varm opp kraften.
  • Smelt smør i en stor kjele.
  • Tilsett mel, og visp godt.
  • La melet brune seg litt, men forsiktig så du ikke brenner det
  • Bruk en øse og tilsett litt og litt kraft i sausen, mens du visper så du ikke får klumper.
  • Kok på lav varme.

Dekk bordet:

  • Dekk bordet.

Klokka 16:00 – crunch time – 1 time igjen til middagen

Ribbe og saus:

  • Ta ut ribba.
  • Hell litt av ribbefettet oppi sausen.
  • Sett ovnen på varmluft med 250 grader.
  • Sett ribba tilbake når ovnen er varm, og stek til svoren er sprø (20-30 min). Følg med på slutten, det går kjapt fra sprøtt til brent

Klokka 16:15 – 45 min igjen til middagen

Poteter:

  • Kok opp potetene. Sjekk om de er ferdig etter 20 min.

Klokka 16:30 – 30 min igjen til middagen

Ribbe:

  • Ta ut ribba, og la hvile i ca. 15 min før du skjærer.

Medisterkaker:

  • Skru ned ovnen til 180 grader.
  • Hell litt vann i den ildfaste formen med medisterkakene, akkurat nok til å dekke bunnen.
  • Ta på foile, og sett inn medisterkakene i ca. 20-30 min.

Poteter:

  • Sjekk potetene, er de ferdig, hell av vannet og la de dampe av seg i 5 min.
  • Så putter du potetene forsiktig tilbake i kjelen.
  • Sett på lokk, og pakk kjelen inn i en dyne i senga. Her vil de holde seg varme i godt over 1 time.

Surkål:

  • Varm opp i en kjele med lokk.

Klokka 16:40 – 20 min igjen til middagen

Rosenkål

  • Finn fram en mellomstor kjele.
  • Fyll på vann til 2 centimeter av bunnen dekkes.
  • Kok opp vannet, tilsett smør og litt salt.
  • Legg i rosenkålen, og ha på et lokk.
  • La det koke på høy varme (f.eks. 8 av 9) i 3-5 minutter.
  • Rosenkålen er ferdig når den er litt mør.
  • Hell av vannet, sett på lokk og hold kjelen varm under en dyne om du ikke er klar til å spise enda.

Klokka 16:45 – 15 min igjen til middagen

Ribbe:

  • Skjær ribba og plasser i en varm ildfast form for servering.

Klokka 16:50 – 10 min igjen til middagen

Alt:

  • Dander alt på fat og server. God jul!

Kanskje er du også interessert i dette?

Matprepp trenger ikke være kjedelig. Med matprepping kan du få gode og billige hverdagsmiddager på kort tid.

Matprepp

Matprepp eller “meal prepping” betyr å forhåndslage mat, slik at middag er klar rask. Se ukemenyer og tips for matprepp for hele familien.

Les mer »