Jula skal være kos. Du trenger ikke stå på kjøkkenet hele dagen med julematen.
Du kan f.eks. gå julebukk som jeg gjorde med familien min som liten, eller gjøre andre koselig ting.
PS: jeg heter Helene. Jeg er hun øverst på bilde. De andre er søskna mine og mamma 🙂
Følger du denne prepp-metoden for julematen slipper du å lage mat mellom 08-15:00 på julaften. Magisk!
Bare lag mesteparten av julematen på forhånd.
Da jeg var liten pleide vi å gå vår versjon av julebukk. Vi sang på dørene til familie på julaften, og leverte gaver.
Hvordan fikk mamma tid til det, samtidig som julemiddagen ble servert når sølvguttene sang jula inn?
Jo, hun hadde forberedt maten på forhånd – preppet rett og slett.
Mattprepp-metoden bruker jeg nå både til hverdags og fest. I hverdagen har jeg middag klar på bare 15 min.
Julematen tar selvfølgelig lenger tid. Men følger du mine oppskrifter og prepp-metode slipper du å lage mat mellom 08-15 på julaften!
God jul!
Tidligere gikk du julebukk i romjulen, men ikke på første og andre dag jul. Når jeg var liten hadde vi forbud å gå disse dagene fordi det var familietid.
Men, fra tredje juledag til nyttårsaften var det fritt frem.
Julebukk er en gammel norsk tradisjon, men som i dag er rimelig utdødt.
Det var vanlig å kle seg ut med nisselue, nissedrakt eller ullgenser, farge røde roser i kinnene og tegne på fregner.
Så gikk du fra dør til dør i nabolaget og sang julesanger i bytte mot godteri (og noen ganger frukt).
Selvom det ikke er vanlig å gå julebukk lenger, så er det ingenting i veien for å friske opp tradisjonen og skape nye minner.
Gå julebukk, eller finn på noe annet koselig på julaften med familien ved å preppe julematen. Da får du mindre stress og julefreden kan senke seg 🙂
Tre dager før julaften:
To dager før julaften:
Lille julaften:
Julaften – ribbe i ovnen kl. 08:00
Lag spenn/bro i ribba
Legg ribba på en rist i en ildfast form med svoren opp.
Rull sammen 2-4 baller med folie. Legg de under ribba slik at ribba står i en bro.
Det er viktig for at fettet skal kunne renne vekk. Blir fettet liggende får du ikke sprø svor.
Stek ribba på 120 grader i 8 timer
Rosenkål:
Riskrem:
Saus:
Dekk bordet:
Ribbe og saus:
Poteter:
Ribbe:
Medisterkaker:
Poteter:
Surkål:
Rosenkål
Ribbe:
Alt:
Thanksgiving er en stor event i Canada. I 2022 er Canadisk thanksgiving mandag 8. oktober. Se Thanskgivingmeny med originale canadiske familieoppskrifter for Thanksgiving-middagen.
For å hjelpe deg å spare tid deler jeg noen tips til hvordan du kan jobbe mest mulig effektivt på kjøkkenet og lage rask middag.
Vil du redusere matbudsjettet? Lag maten fra bunn, handle en gang i uka. Bytt ut premiumprodukter med billigere alternativer. Se bytteoversikten.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Få oppskrifter rett i innboksen. Bli med i SmudFood Inner Circle – helt gratis!