fbpx
smudfood-logo-lilla
Søk
Close this search box.
Thanksgivingmat fra Canada består av kalkun og tilbehør som søtpotetmos, potetmos, aspargesbønner

Thanksgivingmeny fra Canada – mat og oppskrifter

Helene Facchini

Helene Facchini

Hei 👋 Les om meg og SmudFood

Hva står på Thanksgiving-menyen?

 

Thanksgiving er en stor event i både Canada og USA.  I 2022 er Canadisk thanksgiving mandag 8. Oktober, i USA feirer de i slutten av november. Siden jeg er gift med en Canadier har jeg arrangert Thanksgiving mange ganger, og fått full opplæring i Thanksgiving-maten og familieoppskriftene fra svigerfar og svigemor. Her får du også tilgang til alle Thanksgiving-oppskriftene.

 

PS: visste du at den Canadiske thanksgiving er den originale? Eller at rørleggeren sin travleste dag er dagen etter Thanksgiving? Se flere morsomme fakta om Thanksgiving her >

 

Her følger originale familie-oppskrifter for Thanksgiving, inkludert kalkun, stuffing, potetmos, søtpotetmos, saus.

 

Se flere forslag til marinade, stuffing, saus og tilbehør under oppskriftene. 

 

Thanksgiving-meny med oppskrifter

Thanksgiving-oppskriftshefte

Festmåltid uten stress! Få alle oppskriftene og prepp i et enkelt hefte

Slik kan du enkelt tilberede kalkun for Thanksgiving


Et festmåltid som Thanksgiving kan være mye jobb og kanskje litt stress. Det kan også være kjipt å stå på kjøkkenet alene, mens gjestene koser seg i stua.

Derfor er det smart å lage det du kan på forhånd. Gjør litt hver dag, så blir det ikke for mye.


Maten blir faktisk også bedre når den får stått en dag eller to i kjøleskapet først. Se hvordan du kan preppe Thanksgiving >

En klassisk thanksgiving-meny


En klassisk meny for thanksgiving er selvfølgelig fylt kalkun, to-tre uliketilbehør, saus og dessert. Du trenger ikke bruke tradisjonelle thanksgiving-oppskrifter, du kan jo prøve noe annerledes om du vil. Her kommer noen forslag.


Hovedrett Thanksgiving: Kalkun


Her er det bare en eneste stjerne, det er kalkun med brødbasert stuffing. Ønsker du et vegetaralternativ? Da ville jeg rett og slett bare laget stuffing i en ildfast form – for min egen del synes jeg faktisk stuffingen er den aller beste Thanksgiving-retten.

Thanksgiving tilbehør for kalkun


Kalkunen er selvfølgelig hovedattraksjonen på Thanksgiving, men tilbehøret skal ikke være kjedelig av den grunn.

I min familie spiser vi som regel smørdampet aspargesbønner med skivede mandler, potetmos og søtpotetmos

Andre gode kalkun-tilbehør for Thanksgiving-menyen:

 • Rosenkål med lønnesirup og bacon. Bruk gjerne frossen rosenkål, da slipper du å vaske dem. Pluss, de er billigere og som regel norske. La de tine litt på benken, del i to, ringle over lønnesirup, olivenolje og baconbiter. Stek i ovnen i ca. 20 min på 220 grader.
 • Ovnsbakt blomkål med pinjekjerner og rosiner. Del blomkål i biter. Ringle over olivenolje. Strø med rosiner og pinjekjerner. Stek i ovnen i ca. 40min på 220 grader.
 • Smørstekt squash. Skjæør squash i skiver, stek i en stekepanne med smør, salt og pepper. Riv over parmesan før servering.

3 forskjellige kalkunsauser


Den mest vanlige kalkunsausen til Thanksgiving er en klassisk brun saus laget på kraft fra kalkunens innvoller.

Første gangen jeg lagde Thanksgiving-middag var jeg litt eventyrlysten, og slo til med en fløtebasert currysaus. Mannen min Andrew var ikke noe særlig fan av det. Han synes sausen var god og ville gjerne spise den ellers, men ikke på Thanksgiving.

Da vil han bare ha den tradisjonelle Thanksgiving-middagen, akkurat sånn som mamma og pappa lager den hjemme i Toronto.

Akkurat sånn vil jo jeg hadet på julaften også, så det forstår jeg godt. Siden har jeg aldri unnveket fra de tradisjonelle familie-oppskriftene på Thanksgiving.

I min familie har svigerfar selvfølgelig en liten hemmelighet på lur. Se Facchini-familiens kalkunsaus her >

Andre sauser til kalkun:

 • Tradisjonell brun saus for kalkun: Kok kraft på innvollene og grønnsaker som gulrot, løk og selleri. Tykne med maisstivelse, og kraft fra selve kalkunen.
 • Fløtesaus til kalkun: Følg den samme oppskriften til en tradisjonell brun saus, men bruk en dæsj fløte.
 • Currysaus til kalkun: Følg den samme oppskriften til en tradisjonell brun saus, men bruk en dæsj fløte, og et par spiseskjeer karripulver.

3 forslag til marinader for Thanksgiving-kalkun


I Canada og USA kjøper de fleste ferdig “marinert” kalkun kalt “Butterball”. Den er som navnet tilsier, smurt inn smør både på innsiden og utsiden. Ekstra viktig er det å løfte på skinnet og trykke smør inn under for et saftig resultat.

I tillegg går svigerfar heftig til verks med krydder. Se familie-oppskriften på Canadisk kalkun her >

Andre gode kalkun-marinader:

 • Lønnesirup og sitron: Her får du den ultimate Canadiske versjonen av sweet & sour, eller søtt og surt om du vil. Smelt 200 gram smør, og bland sammen med ½ dl lønnesirup og saften fra 1 sitron. Gni godt inn over hele kalkunen. Krydre med salt, pepper og timian.
 • Eple og salvie: Kjør 200 gram smør, 2 epler og en potte salvie en en foodprosessor. Gni godt inn over hele kalkunen. Krydre med salt, pepper og hvitløk.
 • Appelsin og champagne: Smelt 200 gram smør, bland sammen med saften av 2 appelsiner og ½ dl champagne (eller prosecco) salvie en en foodprosessor. Gni godt inn over hele kalkunen. Krydre med salt, pepper og rosmarin.

3 dessert-forslag for Thanksgiving.menyen

Det er ikke sikkert du orker dessert etter en så stor middag. Derfor spiser vi i min familie som regel bare frukt og bær til dessert på Thanksgiving og jul i Canada. Men, det er også vanlig med epplepai og gresskarspai.

Dessertforslag:

 • Oppskjært frukt
 • Apple pie (epplepai)
 • Pumpkin pie (gresskarspai)

4 måter å lage kalkunstuffing


Vanligvis har Thanksgiving-kalkunen klassisk brødstuffing med grønnsaker, brød, svinekjøttdeig, tranebær og valnøtter. Se Facchini-familiens kalkunstuffing her >

Eller så kan du alltids prøve noen andre stuffingkombinasjoner, med hovedfokus på:

 • Eple og pecan
 • Bacon og pølse
 • Sopp og mais


4 ulike Thanksgiving-foretter

For Thanksgiving-foretter vil du gjøre det enkelt. Middagen er allerede en stor jobb.

Den vanligste forretten til Thanksgiving i Canada (og alle andre middager – hvertfall hos min familie) og rett og slett oppkuttede grønnsaker og dipp som gulrot, selleri, paprika, blomkål og brokkoli med dipp laget av yoghurt, salt, peper, hvitløk og paprikapulver.

Andre foretter for Thanksgiving-menyen

 • Brødkrutonger med parmesan og rosmarin. Ta litt gammelt brød, ringle over olivenolje, revet parmesan, rosmarin og salt. Stek i ovnen til de er gylne, ca. 10 min på 180 grader.
 • Ost og kjeks. Enklere blir det ikke, og det er alltid en slager.
 • Dadler med bacon. Ta ut stenen av dadlene. Pakk inn i bacon. Stek i ovnen på 200 grader i ca. 10 min, eller til bacon er blitt sprøtt.

Og helt til sist, kanskje det ultimate thanksgiving-spørsmålet:


Hvordan tine kalkun?


Kjøper du kalkun frossen, la den tine ca. tre dager i kjølekspaet.

Håper du får en super thanksgiving med masse god mat og herlig tid med familien! Lager du noen av oppskriftene mine, del gjerne bilder med #SmudFood og tagg @smudfood.cooking

 

Annet om Thanksgiving

Matprepp trenger ikke være kjedelig. Med matprepping kan du få gode og billige hverdagsmiddager på kort tid.

Matprepp

Matprepp eller “meal prepping” betyr å forhåndslage mat, slik at middag er klar rask. Se ukemenyer og tips for matprepp for hele familien.

Les mer »
Mamma som har det gøy med barnet sitt. Tenker ikke på tidsklemma, har rask middag.

Fordeler

Du og familien din skal spare tid og redusere stress, og samtidig spise hjemmelaget, sunt og variert. SmudFood er utviklet for å gjøre livet ditt

Les mer »

Kanskje er du også interessert i dette?