fbpx
smudfood-logo-lilla
Søk
Close this search box.
Thanksgiving i USA vs Canada har noen forskjeller, men felles er kalkunen som hovedrett her avbildet

Thanksgiving USA vs Canada og morsomme Thanksgiving-fakta

Helene Facchini

Helene Facchini

Hei 👋 Les om meg og SmudFood

Hva er forskjellen på Thanksgiving i USA vs Canada? Hvem feiret det først, og hva er vanlig å spise? Hvorfor benåder den amerikanske presidenten en kalkun? Få svarene her.

Lenger ned får du også 6 spørsmål og svar om Thanksgiving, i tillegg til 9 morsomme fakta.

Thanksgiving-oppskriftshefte

Festmåltid uten stress! Få alle oppskriftene og prepp i et enkelt hefte

Thanksgiving i USA vs Canada

Det er flere forskjeller på Thanksgiving i USA og Canada, men også flere likheter. Den største forskjellen er når de feirer Thanksgiving. I Canada feirer du den andre mandagen i oktober, og i USA den fjerde torsdagen i november. Begge spiser kalkun med stuffing, men siderettene varierer noe. I USA er det ofte vanlig med en søt og dessertaktig pumpkin pie (gresskarspai).  I Canada har de som regel sweet potato mash eller bake (søtpotetmos eller grateng), mens de ofte også spiser pupmkin pie, men da gjerne med krydder og som tilbehør til kalkunen, ikke som dessert. I USA er Thanksgiving etterfulgt av en stor shopping-craze, nemlig Black Friday og Cyber Monday. I Canada er Thanksgiving litt mer low-key enn i USA. Det er vanlig å samle nær familie rundt en tradisjonsrik Thanksgiving middag, men det er ikke vanlig å reise i timesvis for å besøke familie som bør langt unna. I USA derimot er Thanksgiving den travleste reisedagen i løpet av året, og folk reiser land og strand for å samles med stor-familien.

6 spørsmål og svar om Thanksgiving

Hvor kommer Thanksgiving fra?

Mange tror at Thanskgiving er en nord-amerikansk tradisjon, men det var faktisk europeere som hadde utvandret som tok med seg Thanksgiving-tradisjonen.

Når ble Thanksgiving feiret for første gang?

Første gang Thanksgiving ble feiret var i 1572 i Newfoundland i Canada, arrangert av den engelske utforskeren Martin Frobisher. Pilgrimmene som startet tradisjonen i USA ankom ikke Plymouth, Massachusettsfør hele 42 år senere i 1621. Den Canadiske Thanksgiving er derfor den originale i nord-amerika.

Når er Thanksgiving i Canada?

I Canada feires Thanksgiving alltid den andre mandagen i oktober. Det er en helligdag, og alle har fri. I 2022 er canadisk Thanksgiving mandag 8. Oktober Når er Thanksgiving i USA? I USA feires Thanksgiving den fjerde torsdagen i november. I 2022 er amerikansk Thanksgiving torsdag 24. November.

Hvorfor er det tradisjon å spise kalkun på Thanksgiving?

Kalkun var en vill fugl i nord-amerika. Kalkun var rett og slett godt tilgjengelig for folk flest.

Hva kan jeg bruke istedenfor tranebær?

Istedenfor tranebær kan du bruke tyttebær. Det gir samme effekt i maten, og er lokalt og dermed kortreist.

9 morsomme fakta om Thanksgiving

  1. Kalkunprodusenten Butterball har en egen Kalkun-hotline hvor de svarer på spørsmål. De mottar rundt 100 000 telefoner hvert eneste år fra USA og Canada.
  2. Rørleggere har den travleste dagen i året dagen etter Thanksgiving (ikke hell fett i sluket dere!)
  3. Kalkun var ikke på menyen på den første Thanksgiving i USA. Det var da normalt med hort, and, gås, østers, hummer, ål og fisk. Servert sammen med gresskar og tranebær (men ikke gresskarpai eller tranebærsaus).
  4. Historien om amerikanske presidenter som benåder kalkuner er usammenhengende. Harry Truman blir ofte kreditert for å være den første presidenten til å benåde en kalkun, men det er ikke helt sant. Han var den første som mottok en seremoniell kalkun fra National Turkey Federation – og han spiste den til middag. John F. Kennedy var den første som lot en Thanksgiving-kalkun gå, etterfulgt av Richard Nixon som sendte kalkunen sin til en dyrehage. George H.W. Bush er presidenten som formaliserte benådningstradisjonen for kalkuni 1989.
  5. Tradisjonen med fotball på Thanksgiving begynte i 1876 med en kamp mellom Yale og Princeton. De første NFL-kampene ble spilt på Thanksgiving i 1920.
  6. Thanksgiving er en stor helg for filmpremierer spesielt filmer som hele familien kan se sammen. Per i dag er Disney-filmen Frozen fra 2013 den mest populære Thanksgiving-filmen. Den dro inn US $ 93 millioner dollar. Frozen er basert på norsk kultur, det er jo morsomt!
  7. «Jingle Bells», den klassiske julesangen skrevet av James Lord Pierpont i 1857, var egentlig ikke en julesang. Den originale tittelen «One Horse Open Sleigh,» handlet om Thanksgiving. Da den ble laget på nytt i 1859, ble navnet imidlertid endret til «Jingle Bells, or the One Horse Open Sleigh,» og ble plutselig en julesang.
  8. Under den store depresjonen ble Thanksgiving i USA flyttet en uke tidligere av president Franklin D. Roosevelt for å gi mer tid til shopping før jul. Ellers ville Thanksgivng ha falt på 30. november. 
  9. Den første ferdige “TV-middagen” stammer fra Thanksgiving. I 1953 overvuderte kalkunprodusenten C.A. Swanson & Sons etterspørselen etter Thanksgiving-kalkun, og selskapet satt igjen med rundt 260 tonn ekstra frosne fugler. Som en løsning bestilte de 5 000 aluminiumsbrett, utviklet et kalkunmåltid og rekrutterte et samlebånd med arbeidere for å sette sammen det som skulle bli de første ferdige TV-middagene. En kulinarisk hit ble født. I det første hele produksjonsåret, 1954, solgte selskapet 10 millioner ferdige kalkun-TV-middager.

Kanskje er du også interessert i dette?

Matprepp trenger ikke være kjedelig. Med matprepping kan du få gode og billige hverdagsmiddager på kort tid.

Matprepp

Matprepp eller “meal prepping” betyr å forhåndslage mat, slik at middag er klar rask. Se ukemenyer og tips for matprepp for hele familien.

Les mer »
Mamma som har det gøy med barnet sitt. Tenker ikke på tidsklemma, har rask middag.

Fordeler

Du og familien din skal spare tid og redusere stress, og samtidig spise hjemmelaget, sunt og variert. SmudFood er utviklet for å gjøre livet

Les mer »