fbpx
smudfood-logo-lilla
Søk
Close this search box.

Indisk lammegryte på lammeskank

Denne indiske lammegryten på lammeskank har jeg lært av venner i India. Vi snakker maks smaksbome aka punch-you-in-the-mouth-flavour-bomb!

Server med kokosris, naan, raita og indisk salat.

Prepp maten – kos deg med gjestene

Med min prepp-metode kan du også gjøre mesteparten på forhånd, slik at middag er klar med minimalt av arbeid selve dagen du skal spise.

Lammeskank trenger tid og kjærlighet – og egentlig ikke så mye mer.

Når du tilbereder lammeskank, er det viktig å huske på at det er mye fett – så retten trenger god tid.

Den beste måten å tilberede lammeskank på er å bruke lav varme over lang tid. Altså langttidssteke lammeskankene. Da blir det saftig og mørt, og faller av benet.

Naan er ikke vanskelig, men enkelt med denne oppskriften perfekt til indisk lammegryte

Tilbehør for indisk lammegryte

Du kan selvfølgelig velge vanlig ris, men jeg sverger til kokosris! Og, du bare kan ikke spise indisk curry uten naan. Server også med en frisk indisk salat og raita for å dempe chili-punch.

Temperere krydder

For å få mest mulig smak må du temperere krydderne. Men pass på, du må ikke svi de, da vil smaken bli ødelagt.

kokosris blir fluffy om du skyller risen, steker og koker med litt mindre veske enn vanlig. Perfekt tilbehør til indisk lammegryte

Velg økologisk lammeskank

Det aller viktigste for best mulig resultater er å velge lammeskank av god kvalitet – gjerne økologisk. Finner du ikke økologisk lam i butikken din kan du bestille rett fra bonden gjennom din lokale reko-ring. Med litt tid og kjærlighet får du garantert en fantastisk middag med lammelår som hovedingrediens.

Annen påskemat

Ingredienser indisk lammegryte, raita og indisk salat

Indisk lammegryte av lammeskank

  • 4 stk lammeskank

  • 1 dl raps- eller solsikkeolje

  • 4 stk laubærblad

  • 12 stk pepperkorn

  • 12 stk nellik

  • 6 stk grønne kardemommekapsler

  • 4 stk kanelstenger

  • 2 ts spisskummenfrø

  • 2 stk stor løk

  • 6 stk hvitløksfedd

  • 4 ss fersk ingefær

  • 800 gr hakkede tomater

  • 2 ts gurkemeie

  • 2 ts salt

  • 2 ts chilipulver, kan sløyfes

  • 4 ts bukkehornskløver, evt. Karripulver

  • 4 dl kulturmelk evt. Gresk yoghurt

  • 2 dl mandler

  • 1 dl vann

  • 1 potte fersk koriander

Raita

  • 2 dl gresk yoghurt
  • 1 stk agurk
  • 2 ss fersk koriander
  • 2 ss fersk mynte, kan sløyfes
  • ½ ts salt
  • ½ stk lime, saften
  • ½ ts spisskummen
  • ½ ts korianderpulver

Indisk salat (Kachumbersalat)

  • 1 stk agurk

  • 2 stk store tomater

  • 1 stk rødløk

  • 4 ss fersk koriander

  • ½ stk lime, saften

  • 1 ts salt

  • 1 ts sukker

  • 1 ts spisskummen

Slik lager du indisk lammegryte på lammeskank

Skal du lage alt på samme dag, så fortsetter du bare videre på instruksjonene for «spisedag».

Preppdag

  • Legg lammeskank i en stor ildfast form. Tørk av og pensle med raps- eller solsikkeolje. Strø over litt salt. Brun i stekeovnen på 250 grader i ca. 20-25 min.
  • Varm opp olje i en gryte. Tilsett laubærblad, pepperkorn, nellik, kanelstenger og kardemommekaplser. Brun disse i oljen, men pass på at det ikke blir svart!
  • Skrell løk og lag pure av løken i foodprosessor. Tilsett i gryten sammen med spisskumen. Løken skal brunes, det tar 10-15 min. Skrap bunnen av og til så det ikke svir seg. Løken skal bli lysebrun før du tilsetter resten. Her danner du smaksgrunnlaget for hele sausen, så det er viktig å bruke den tiden det tar.

Mens du bruner løken

  • Skrell hvitløk og ingefær. Finhakk med den lille bollen til foodprosessor. Legg til siden.
  • Finhakk mandler den lille bollen til foodprosessor. Legg til siden.
  • Mål opp gurkemeie, salt, chilipulver og bukkehornskløver. Legg til siden.

Når løken er brunet

  • Når løkpureen har skiftet farge, tilsett hvitløk, ingefær og krydderblandingen du har målt opp. Fres i et par minutter, og tilsett mandler.
  • Hell over hakkede tomater, kulturmelk og vann.
  • Kok opp og legg oppi lammeskank. Sett på lokk og avkjøl. Lagre i kjøleskap.

Raita: 

  • Riv  og klem ut så mye saft som mulig med en siv eller i et kjøkkenhåndkle.
  • Bland sammen med,, , , , finhakket og  Lagre i kjøleskap.

Spisedag

Indisk lammegryte: Sett gryten med lammeskank og currysaus i stekeovnen på 180 grader i ca. 3,5-4 timer. Finhakk ½ potte fersk koriander og strø over ved servering.

Indisk salat:

  • Skjær  agurk, tomater og rødløk i terninger.
  • Bland sammen med  fersk koriander, lime, saften,  salt,  sukker og spisskummen.

Oppskrift indisk lammegryte av lammeskank

Prøv en spennende vri på påskematen med indisk lammegryte laget på lammeskank.
5 fra 1 stemme
Porsjoner 8

Utstyr

  • Ildfast form
  • Gryte
  • Foodprosessor
  • Kniv
  • Skjærebrett

Ingredienser

Indisk lammeskank

  • 4 stk lammeskank
  • 1 dl raps- eller solsikkeolje
  • 4 stk laubærblad
  • 12 stk pepperkorn
  • 12 stk nellik
  • 6 stk grønne kardemommekapsler
  • 4 stk kanelstenger
  • 2 ts spisskummenfrø
  • 2 stk stor løk
  • 6 stk hvitløksfedd
  • 4 ss fersk ingefær
  • 800 gr hakkede tomater
  • 2 ts gurkemeie
  • 2 ts salt
  • 2 ts chilipulver, kan sløyfes
  • 4 ts bukkehornskløver, evt. Karripulver
  • 4 dl kulturmelk evt. Gresk yoghurt
  • 2 dl mandler
  • 1 dl vann
  • ½ potte fersk koriander

Raita

  • 2 dl gresk yoghurt
  • 1 stk agurk
  • 2 ss fersk koriander
  • 2 ss fersk mynte, kan sløyfes
  • ½ ts salt
  • ½ stk lime, saften
  • ½ ts spisskummen
  • ½ ts korianderpulver

Kachumber-salat

  • 1 stk agurk
  • 2 stk store tomater
  • 1 stk rødløk
  • 4 ss fersk koriander
  • ½ stk lime, saften
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 1 ts spisskummen
Porsjoner 8

Let's Cook

Preppdag

  • Indisk gryte: Legg 4 stk lammeskanki en stor ildfast form. Tørk av og pensle med raps- eller solsikkeolje. Strø over litt salt. Brun i stekeovnen på 250 grader i ca. 20-25 min.
    Lammeskank oppskrift der du bruner lammeskank i stekeovn før den langtidssteker i gryten
  • Indisk gryte: Varm opp 1 dl raps- eller solsikkeolje i en gryte. Tilsett 4 stk laubærblad, 12 stk pepperkorn, 12 stk nellik, 4 stk kanelstenger og 6 stk grønne kardemommekapsler.
    Brun disse i oljen, men pass på at det ikke blir svart!
  • Indisk gryte: Skrell 2 stk stor løk og lag pure av løken i foodprosessor. Tilsett i gryten sammen med 2 ts spisskummenfrø.
    Løken skal brunes, det tar 10-15 min. Skrap bunnen av og til så det ikke svir seg. Løken skal bli lysebrun før du tilsetter resten.
    Her danner du smaksgrunnlaget for hele sausen, så det er viktig å bruke den tiden det tar.
  • Mens du bruner løken
  • Indisk gryte: Skrell 6 stk hvitløksfedd og 4 ss fersk ingefær. Finhakk med den lille bollen til foodprosessor. Legg til siden.
  • Indisk gryte: Finhakk 2 dl mandler den lille bollen til foodprosessor. Legg til siden.
  • Indisk gryte: Mål opp 2 ts gurkemeie, 2 ts salt, 2 ts chilipulver, kan sløyfes og 4 ts bukkehornskløver, evt. Karripulver. Legg til siden.
  • Raita: Riv 1 stk agurk og klem ut så mye saft som mulig med en siv eller i et kjøkkenhåndkle.
    Bland sammen med 2 dl gresk yoghurt, ½ ts salt, ½ stk lime, saften, ½ ts spisskummen, ½ ts korianderpulver, og finhakket 2 ss fersk koriander og 2 ss fersk mynte, kan sløyfes. Lagre i kjøleskap.
    Raita er et must når du spiser indisk lammegryte og andre indiske retter
  • Når løken er brunet
  • Indisk gryte: Når løkpureen har skiftet farge, tilsett hvitløk, ingefær og krydderblandingen du har målt opp. Fres i et par minutter, og tilsett mandler.
    Hell over 800 gr hakkede tomater, 4 dl kulturmelk evt. Gresk yoghurt og 1 dl vann.
  • Indisk gryte: Kok opp og legg oppi lammeskank. Sett på lokk og avkjøl. Lagre i kjøleskap.

Spisedag

  • Sett gryten med lammeskank og currysaus i stekeovnen på 180 grader i ca. 3,5-4 timer. Finhakk ½ potte fersk koriander og strø over ved servering.
  • Indisk salat: Skjære 1 stk agurk, 2 stk store tomater og 1 stk rødløk i terninger. Bland sammen med 4 ss fersk koriander, ½ stk lime, saften, 1 ts salt, 1 ts sukker og 1 ts spisskummen.
    kachumber er en tradisjonell indisk salat med tomat, agurk, koriander, løk, lime, spisskummen og korianderpulver

Yay - ferdig!

I like hugs, and I love kisses. But what I really love is help with the dishes... Tag, you're it

Annen påskemat