fbpx
smudfood-logo-lilla
Søk
Close this search box.

Matprepp

Hva er
matprepping?

Matprepping, hvor du lager maten på forhånd, er svaret på  hvordan du kan lage mat fra bunnen i en travel hverdag.

Hvordan matpreppe?

Du planlegger en ukesmeny, og lager mesteparten av maten på søndag. Slik kan du spise hjemmelaget og sunn mat, selvom tidsklemma er et faktum.

Hopp til...

Matprepping betyr å lage noe eller all maten på forhånd

Matprepp kort forklart

Matprepp eller “meal prepping” betyr at du lager hele eller deler av maten på forhånd. Det gjør det enklere å sette maten på bordet raskt.

Det innebærer som regel å forhåndslage sideretter som ris, byggryn, poteter, quinoa, grønnsaker og sauser.

I tillegg kan du kutte ingredienser slik at det går fortere å lage de senere, og marinere kjøtt, fisk og kylling.

Gryteretter og sauser passer veldig bra for matprepping. Ofte smaker bedre når det har stått litt i kjøleskapet og godgjort seg.

Matprepp trenger ikke være kjedelig. Med matprepping kan du få gode og billige hverdagsmiddager på kort tid.
Matprepp trenger ikke være kjedelig. Med matprepping kan du få gode og billige hverdagsmiddager på kort tid.

Eksempler på ukemeny med matprepp

Hvordan matpreppe?

Det er flere ulike måter å preppe mat på. Uansett hvilken matprepp-metode du bruker vil det kreve noe planlegging.

Det kan lønne seg å preppe maten for ca. 5 dager av gangen. Om maten står lenger kan det oppstå problemer med matsikkerheten. Klikk her for å lese om oppbevaring i kjøleskap >

  • Matpreppe hele måltider: Hele måltider tilberedt på forhånd, som oppbevares i kjøleskap. 
  • Matpreppe stor-porsjonsmåltider: Lage store porsjoner av en spesifikk oppskrift (f.eks. suppe, gryterett, pastasaus etc.), og deretter dele den i mindre porsjoner som fryses ned eller puttes i kjøleskapet.
  • Kun preppe ingredienser: Kutte og forberede ingrediensene som kreves for spesifikke måltider på forhånd, men ikke steke eller koke noe.
  • SmudFood-metoden for matprepp: preppe ingredienser og lage ferdig deler av maten, slik at middagen kan være klar på 15 min i hverdagen (Vil du slippe å planlegge selv? La noen andre gjøre det for deg. Les mer om fordelene ved SmudFood >)
Med matprepping kan du forhåndslage og forhåndskutte ingredienser slik at middagen kommer raskere på bordet.
Med matprepping kan du forhåndslage og forhåndskutte ingredienser slik at middagen kommer raskere på bordet.

Tips: Slik lager du ukesmeny for familien med matprepp

Planlegg en ukesmeny for familien med 5 retter for mandag til fredag. Da kan du få maten raskt på bordet i hverdagen.

Du trenger ikke preppe mat for helgen. Da har du som regel bedre tid, eller kanskje skal du reise bort?

For å sikre at alle får noe de ønsker seg, la barna være med å velge ulike proteiner, karbohydrater, grønnsaker, sauser, marinader og fettkilder.

Handle inn, og sett av en time-halvannen på søndag til å forberede maten.

5 steg for å sette sammen en variert ukesmeny

  1. Velg 5 ulike proteiner, f.eks.
    • Kylling
    • Storefekjøtt
    • Mager fisk
    • Fet fisk
    • Vegetar-protein (f.eks. linser, ost eller bønner)
  2. Velg 2-3 ulike karbohydrater, f.eks.
    • Byggryn
    • Ris
    • Poteter
    • Søtpotet
    • Brun ris
    • Quinoa
    • Pasta
  3. Velg 2-4 forskjellige grønnsakskombinasjoner
  4. Velg 2-3 ulike sauser eller marinader
  5. Velg ulike fettkilder, og tilsett i maten, f.eks.
    • Nøtter
    • Meieriprodukter (fløte, smør, rømme, creme fraiche, etc.)
    • Olivenolje, extra viring
Planlegg en ukesmeny for familien med 5 retter for mandag til fredag. Da kan du få maten raskt på bordet i hverdagen.
Planlegg en ukesmeny for familien med 5 retter for mandag til fredag. Da kan du få maten raskt på bordet i hverdagen.
SmudFood-metoden for matprepp: preppe ingredienser og lage ferdig deler av maten, slik at middagen kan være klar på 15 min i hverdagen
SmudFood-metoden for matprepp: preppe ingredienser og lage ferdig deler av maten, slik at middagen kan være klar på 15 min i hverdagen

Meal prep med SmudFood

Keen på ukemeny med fem oppskrifter, handleliste og oppskrift for søndagsprepp hver uke?

6 fordeler med matprepp

  1. Du unngår ultraprosessert mat, fordi du lager maten fra bunn
  2. Du får et lavere matbudsjett, fordi hjemmelaget er billigere enn ferdigmat, du ikke er like ofte i butikken, og har planlagt smart
  3. Du får i deg flere grønnsaker, fordi det allerede ligger kuttet og klart i kjøleskapet
  4. Du sparer tid i hverdagen, fordi du har laget middagene på søndag
  5. Du bruker mindre strøm fordi du gjør mesteparten av matlagingen på bare én dag
  6. Du minimerer matsvinn, fordi middagene er planlagt og porsjonert
seks fakta og fordeler om matprepp
Med matprepp har du flere fordeler, som spart tid, penger og matsvinn.

Eksempel på ukemeny for familie med matprepp

Oppskrifter for matprepp

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.