Langtidsstekt ribbe - garantert sprø svor uten å snu ribba
Porsjoner: 10
Med denne ribbeoppskriften slipper du å tulle med å snu ribba i vann under steking. Ribba ligger i salt- og natronbad i to dager. På julaften langtidssteker du ribba i 9 timer på lav varme, så har du perfekt ribbe med sprø svor til julemiddagen.
- 3 liter vann
- 90 gram salt
- 3 ts natron
- 5 kg Ribbe
To dager før - Ribbe i salt- og natronlake
Salt- og natronbad
Kok opp vann, salt og natron.
3 liter vann, 90 gram salt, 3 ts natron
Kjøl ned saltaken. Sett f.eks. kjelen ute slik at saltaken blir fortere kald.
Ribbe - forbredelser to dager før
Skyll ribben godt under rennende vann, og tørk av
5 kg Ribbe
Skjær et rutenett i ribbesvoren inn i fettet, men ikke helt ned til kjøttet.
Legg ribben med svoren opp i en stor form eller beholder som har plass til hele ribba, med et par cm igjen til toppen.
Hell den kalde saltlaken over. Hele ribba skal være under saltaken. Ta på folie eller plast, og sett i kjøleskapet i to dager.
Julaften - langtidssteke ribbe
Klokka 07:45 - 9 timer og 15 min igjen til middagenSett ovnen på over- og undervarme med 120 grader (ikke varmluft).Ta ribba ut av kjøleskapet, og flytt den fra saltlaken over i en ribbeform med rist under (evt. Stekebrett). Har du stekebrett eller flat rist, putt noen baller med folie under slik at du får spenn i ribba. Poenget er at fettet skal kunne renne av fra svoren, slik at den blir sprø Klokka 08:00 - 9 timer igjen til middagenSett inn ribba med svoren opp. Ribba skal langtidssteke i 8 timer Klokka 16:00 - 1 time igjen til middagenTa ut ribba. Sett ovnen på varmluft med 250 grader. Sett ribba tilbake når ovnen er varm, og stek til svoren er sprø (20-30 min). Følg med på slutten, det går kjapt fra sprøtt til brent Klokka 16:30 - 30 min igjen til middagenTa ut ribba, og la hvile i ca. 15 min før du skjærer. Klokka 16:45 - 15 min igjen til middagenSkjær ribba i fine stykker og plasser i en varm ildfast form for servering.