Go Back
+ porsjoner
Langtidsstekt ribbe i stekeovn på 120 grader i 9 timer gir garantert sprø svor og saftig kjøtt

Langtidsstekt ribbe - garantert sprø svor uten å snu ribba

Porsjoner: 10
Med denne ribbeoppskriften slipper du å tulle med å snu ribba i vann under steking. Ribba ligger i salt- og natronbad i to dager. På julaften langtidssteker du ribba i 9 timer på lav varme, så har du perfekt ribbe med sprø svor til julemiddagen.

Utstyr

  • Kjele
  • Kjøkkenvekt
  • Teskje
  • Form eller beholder som har plass til hele ribba, med et par cm igjen til toppen

Ingredienser

  • 3 liter vann
  • 90 gram salt
  • 3 ts natron
  • 5 kg Ribbe

Let's cook

To dager før - Ribbe i salt- og natronlake

    Salt- og natronbad

    • Kok opp vann, salt og natron.
      3 liter vann, 90 gram salt, 3 ts natron
    • Kjøl ned saltaken. Sett f.eks. kjelen ute slik at saltaken blir fortere kald.

    Ribbe - forbredelser to dager før

    • Skyll ribben godt under rennende vann, og tørk av
      5 kg Ribbe
    • Skjær et rutenett i ribbesvoren inn i fettet, men ikke helt ned til kjøttet.
      Rute eller skjære svoren på ribben ned i fettet, men ikke inn i kjøttet. Viktig for saftig ribbe og sprø svor når du langtidssteker
    • Legg ribben med svoren opp i en stor form eller beholder som har plass til hele ribba, med et par cm igjen til toppen.
      Langtidssteker du ribbe etter noen dager i salt- og natronlake får du garantert sprø svor
    • Hell den kalde saltlaken over. Hele ribba skal være under saltaken. Ta på folie eller plast, og sett i kjøleskapet i to dager.

    Julaften - langtidssteke ribbe

    • Klokka 07:45 - 9 timer og 15 min igjen til middagen
      Sett ovnen på over- og undervarme med 120 grader (ikke varmluft).
      Ta ribba ut av kjøleskapet, og flytt den fra saltlaken over i en ribbeform med rist under (evt. Stekebrett).
      Har du stekebrett eller flat rist, putt noen baller med folie under slik at du får spenn i ribba. Poenget er at fettet skal kunne renne av fra svoren, slik at den blir sprø
    • Klokka 08:00 - 9 timer igjen til middagen
      Sett inn ribba med svoren opp. Ribba skal langtidssteke i 8 timer
    • Klokka 16:00 - 1 time igjen til middagen
      Ta ut ribba.
      Sett ovnen på varmluft med 250 grader.
      Sett ribba tilbake når ovnen er varm, og stek til svoren er sprø (20-30 min). Følg med på slutten, det går kjapt fra sprøtt til brent
    • Klokka 16:30 - 30 min igjen til middagen
      Ta ut ribba, og la hvile i ca. 15 min før du skjærer.
      Langtidsstekt ribbe i stekeovn på 120 grader i 9 timer gir garantert sprø svor og saftig kjøtt
    • Klokka 16:45 - 15 min igjen til middagen
      Skjær ribba i fine stykker og plasser i en varm ildfast form for servering.