fbpx
Ultraprosessert mat er mer enn junkfood som burger, brus, pommesfrittes og kaker. Det kan være grovbrød eller fiskepinner

Ultraprosessert mat, hva er det?

Ultraprosessert mat er enkelt å kjenne igjen, selvom du ikke er ernæringsekspert. 

Inneholder maten mange ingredienser du ikke aner hva er – da er det som regel ultraprosessert. 

Ultraprosessert mat er rett og slett produsert på en fabrikk av ingredienser du aldri ville funnet på å bruke hjemme.

Hopp til...

Kan du spise ultraprosessert mat?

Alt med måte er jo et fint motto. Du får ikke bedre helse om du spiser 100% hjemmelaget, men går på veggen av alt stresset.

Det kan nok være smart å begrense ultraprosessert mat. Men, det finnes heldigvis mange gode ferdigprodukter som ikke er ultraprosessert.

Ikke forveksle ultraprosessert med prosessert mat

Det er stor forskjell på prosessert og ultraprosessert. 

MERK: Det er KUN ultraprosessert mat som forskningen mener er et problem for oss. 

Det betyr at du fint kan spise ost (som er prosessert), men at du bør unngå for mye ferdigkjøpt tortellini med ost (som er ultraprosessert).

prossesert mat kan lages fra råvarer, det er ikke det samme som ultraprosessert mat

Hva er ultraprosessert?

NOVA-klassifiseringen er standarden som har definert «ultraprosessert mat». Den deler maten inn i kategorier fra én til fire utfra graden av prosessering:

Fra ubearbeidet eller minimalt bearbeidet til ultra-prosessert mat (som regel industriprodusert mat laget av mange ingredienser ukjent for folk flest)

Klassifiseringen stammer fra professor i ernæring, Carlos Monteiro og et team med andre forskere, ved University of Sao Paulo, Brazil. 

Ost er prosessert mat - men ikke ultra-prosessert mat. I henhold til NOVA-klaissifiseringen dermed ikke skadelig for deg.
Ost er prosessert mat - men ikke ultra-prosessert mat. I henhold til NOVA-klaissifiseringen dermed ikke skadelig for deg.

NOVA-klassifiseringen av mat

NOVA-klassifiseringen fire prosesseringsgrader:

 

Også kjent som råvarer, eller hel mat.

Eksempler: Ubehandlede grønnsaker og frukt, ferskt kjøtt, egg og melk.

Eller tilsvarende varer som er fryst (f.eks. frosne bær og grønnsaker), varmebehandlet eller vakuumpakket, men uten at andre ingredienser er tilsatt.

Disse varene er lagd direkte fra varer i gruppe 1, og brukes i matlaging hjemme eller i restauranter.

Eksempler: Salt, sukker, honning, kaldpressede matoljer, soyasaus, smør og stivelse.

Produkter lagd av ingredienser fra gruppe 1 og 2.

Disse produktene kan inneholde tilsetningsstoffer som antioksidanter og konserveringsmidler.

Eksempler: Ost, hakkede tomater og andre frukt og grønt på boks, saltede nøtter, saltet eller røkt kjøtt,  brød, øl og vin.

«Mat» og varer som vanligvis er produsert på en fabrikk, som ofte inneholder mange rare ingredienser du ikke kjenner igjen. 

Dette inkluderer tilsetningsstoffer stabilisatorer, emulgatorer, konserveringsmidler, fargestoffer, smaksforsterkere og kunstige søtstoffer.

Typisk for ultra-prosessert mat er også ingredienser som er ekstrahert fra den opprinnelige varen og kanskje bearbeidet videre, som hydrolysert soyaprotein eller hydrogenert plantefett.

Eksempler: Fiskepinner, ferdig tortilla, brus, iskrem, potetgull, masseproduserte og plastpakkede bakevarer, kjeks, søtede frokostblandinger, frossenpizza, posesupper, pølser, kyllingnuggets, energibarer og godteri.

Hvilke produkter er ultraprosessert?

Typiske ultraprosesserte produkter vi ofte spiser i Norge er frossen pizza, fiskepinner, pølser, fylt tortellini, brød og rundstykker.

Er ultraprosessert mat farlig?

Flere studier har funnet koblinger mellom helseproblemer og ultraprosessert mat.

Men, det er stor uenighet.

Er pizza du lager hjemme bedre for deg enn frossenpizza med samme innhold av fett, protein, karbohydrater og næring fra en fabrikk?

Mange forskere sier ja, hjemmelaget er bedre for deg.

Argumentene kan oppsummeres med at frossenpizzaen på fabrikken blir laget av ingredienser som er varmehbehandlet og oppkuttet så mange ganger, at næringen som var i de opprinnelige råvarene rett og slett er ødelagt.

Det blir høyre næringstetthet, som tarmen vår ikke er vant til. 

Mens, pizzaen du lager hjemme, som kanskje består av de samme råvarene – er mindre forandret (eller mindre prosessert, med andre ord) når du har laget det og spiser det.

Men, det trenger ikke være alt eller ingenting.

Gjør det du kan og som funker for deg.

Ikke la noen gi deg dårlig samvittighet fordi du spiser kyllingnuggets hver torsdag.

Produkter som fiskepinner markedsføres som sunne, med "100% fiskefilet". Det er jo IKKE 100 prosent fisk, men fisken den inneholder er 100% filet. Hvorfor må de lure oss? Hva prøver de å skjule? Det er da ultraprosessert mat
Produkter som fiskepinner markedsføres som sunne, med "100% fiskefilet". Det er jo IKKE 100 prosent fisk, men fisken den inneholder er 100% filet. Hvorfor må de lure oss? Hva prøver de å skjule?

Hvordan vite om noe er ultraprosessert mat?

Fem tegn på at maten er ultraprosessert:

1. Inneholder ingredienser du ikke vet hva er

2. Ikke hel mat – ikke lenger en råvare, men f.eks. i pulverform (f.eks. posesuppe).

3. Hovedingrediens som ikke er råvare – ofte vann, olje eller stivelse som hovedingrediens

4. Lang holdbarhet – da er det tilsatt unaturlige stoffer for å forlenge holdbarheten

5. Kraftig markedsført med påstander som skal få det til å fremstå sunnere enn det er: f.eks.

  • Uten tilsatt sukker
  • 0% fett
  • Helt uten palmeolje
  • Fullkorn
  • 100% hel fisk/kyllingilet
  • 100% plantebasert
Vegetar eller plantebasert betyr ikke sunt, om det er ultraprosessert mat.
Produktet er ultraprosessert, men markedsføres som "sunt" fordi det er 100% plantebasert. Å spise kikerter er ikke det samme som nuggets laget på fabrikk.
hvordan kan du vite om noe er ultraprosessert mat?
Lager du maten selv, så VET du at den ikke er ultraprosessert. Men, det er ikke bra for helsa di å lage alt selv om du blir utslitt av det. Gjør det du kan, og juks der du har lyst.

Mer hjemmelaget mat, med rom for å jukse litt?

Da er SmudFood perfekt for deg! Du får ukemeny med 5 oppskrifter hver uke, i tillegg til trygge produkttips som ikke er ultra-prosessert.

[instagram-feed feed=1]

Få middagstips, oppskrifter og tidshack rett i innboksen

Meld deg på, og få smarte tips til matlaging i rett i innboksen

Ved å melde deg på sier du JA til å få info på epost.

Slik fungerer det

Endringer du gjør her, følger menyen videre i Handle, Preppe og Spise.

Juster porsjoner, fjern middager du ikke vil ha fra handleliste og prepp.

Spare tid?

Aktiver tidshak og bytt ut ingredienser og preppsteg, f.eks. fra hjemmelaget kjøttboller til ferdiglaget.

Legge til en ny middag?

Lagre menyen. Gå til arkivet og finn flere middager. Bruk hjerteknappen til å legge til i menyen.

I mine favoritter finner du menyene du har lagret. 

Lage din egen meny?

Gå til arkivet og opprett din egen meny, med valgfrie middager.

Juster preppstegene slik at du får en god flyt.

Ikke gå glipp av smude oppskrifter for middag på 15 min

Få oppskrifter rett i innboksen. Bli med i SmudFood Inner Circle – helt gratis!

Epost *
Fornavn