Ultraprosessert mat er enkelt å kjenne igjen, selvom du ikke er ernæringsekspert.
Inneholder maten mange ingredienser du ikke aner hva er – da er det som regel ultraprosessert.
Ultraprosessert mat er rett og slett produsert på en fabrikk av ingredienser du aldri ville funnet på å bruke hjemme.
Alt med måte er jo et fint motto. Du får ikke bedre helse om du spiser 100% hjemmelaget, men går på veggen av alt stresset.
Det kan nok være smart å begrense ultraprosessert mat. Men, det finnes heldigvis mange gode ferdigprodukter som ikke er ultraprosessert.
Det er stor forskjell på prosessert og ultraprosessert.
MERK: Det er KUN ultraprosessert mat som forskningen mener er et problem for oss.
Det betyr at du fint kan spise ost (som er prosessert), men at du bør unngå for mye ferdigkjøpt tortellini med ost (som er ultraprosessert).
NOVA-klassifiseringen er standarden som har definert «ultraprosessert mat». Den deler maten inn i kategorier fra én til fire utfra graden av prosessering:
Fra ubearbeidet eller minimalt bearbeidet til ultra-prosessert mat (som regel industriprodusert mat laget av mange ingredienser ukjent for folk flest)
Klassifiseringen stammer fra professor i ernæring, Carlos Monteiro og et team med andre forskere, ved University of Sao Paulo, Brazil.
NOVA-klassifiseringen fire prosesseringsgrader:
Også kjent som råvarer, eller hel mat.
Eksempler: Ubehandlede grønnsaker og frukt, ferskt kjøtt, egg og melk.
Eller tilsvarende varer som er fryst (f.eks. frosne bær og grønnsaker), varmebehandlet eller vakuumpakket, men uten at andre ingredienser er tilsatt.
Disse varene er lagd direkte fra varer i gruppe 1, og brukes i matlaging hjemme eller i restauranter.
Eksempler: Salt, sukker, honning, kaldpressede matoljer, soyasaus, smør og stivelse.
Produkter lagd av ingredienser fra gruppe 1 og 2.
Disse produktene kan inneholde tilsetningsstoffer som antioksidanter og konserveringsmidler.
Eksempler: Ost, hakkede tomater og andre frukt og grønt på boks, saltede nøtter, saltet eller røkt kjøtt, brød, øl og vin.
«Mat» og varer som vanligvis er produsert på en fabrikk, som ofte inneholder mange rare ingredienser du ikke kjenner igjen.
Dette inkluderer tilsetningsstoffer stabilisatorer, emulgatorer, konserveringsmidler, fargestoffer, smaksforsterkere og kunstige søtstoffer.
Typisk for ultra-prosessert mat er også ingredienser som er ekstrahert fra den opprinnelige varen og kanskje bearbeidet videre, som hydrolysert soyaprotein eller hydrogenert plantefett.
Eksempler: Fiskepinner, ferdig tortilla, brus, iskrem, potetgull, masseproduserte og plastpakkede bakevarer, kjeks, søtede frokostblandinger, frossenpizza, posesupper, pølser, kyllingnuggets, energibarer og godteri.
Typiske ultraprosesserte produkter vi ofte spiser i Norge er frossen pizza, fiskepinner, pølser, fylt tortellini, brød og rundstykker.
Flere studier har funnet koblinger mellom helseproblemer og ultraprosessert mat.
Men, det er stor uenighet.
Er pizza du lager hjemme bedre for deg enn frossenpizza med samme innhold av fett, protein, karbohydrater og næring fra en fabrikk?
Mange forskere sier ja, hjemmelaget er bedre for deg.
Argumentene kan oppsummeres med at frossenpizzaen på fabrikken blir laget av ingredienser som er varmehbehandlet og oppkuttet så mange ganger, at næringen som var i de opprinnelige råvarene rett og slett er ødelagt.
Det blir høyre næringstetthet, som tarmen vår ikke er vant til.
Mens, pizzaen du lager hjemme, som kanskje består av de samme råvarene – er mindre forandret (eller mindre prosessert, med andre ord) når du har laget det og spiser det.
Men, det trenger ikke være alt eller ingenting.
Gjør det du kan og som funker for deg.
Ikke la noen gi deg dårlig samvittighet fordi du spiser kyllingnuggets hver torsdag.
Fem tegn på at maten er ultraprosessert:
1. Inneholder ingredienser du ikke vet hva er
2. Ikke hel mat – ikke lenger en råvare, men f.eks. i pulverform (f.eks. posesuppe).
3. Hovedingrediens som ikke er råvare – ofte vann, olje eller stivelse som hovedingrediens
4. Lang holdbarhet – da er det tilsatt unaturlige stoffer for å forlenge holdbarheten
5. Kraftig markedsført med påstander som skal få det til å fremstå sunnere enn det er: f.eks.
Da er SmudFood perfekt for deg! Du får ukemeny med 5 oppskrifter hver uke, i tillegg til trygge produkttips som ikke er ultra-prosessert.
Meld deg på, og få smarte tips til matlaging i rett i innboksen
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Endringer du gjør her, følger menyen videre i Handle, Preppe og Spise.
Juster porsjoner, fjern middager du ikke vil ha fra handleliste og prepp.
Spare tid?
Aktiver tidshak og bytt ut ingredienser og preppsteg, f.eks. fra hjemmelaget kjøttboller til ferdiglaget.
Legge til en ny middag?
Lagre menyen. Gå til arkivet og finn flere middager. Bruk hjerteknappen til å legge til i menyen.
I mine favoritter finner du menyene du har lagret.
Lage din egen meny?
Gå til arkivet og opprett din egen meny, med valgfrie middager.
Juster preppstegene slik at du får en god flyt.
Få oppskrifter rett i innboksen. Bli med i SmudFood Inner Circle – helt gratis!