fbpx
smudfood-logo-lilla
Søk
Close this search box.
Den klassiske påskematen er langtidsstekt lammelår med urtemarinade

God påskemat er kjærlighet

For å lage god påskemat trenger du to ting: tid og kjærlighet. Og, for de aller fleste: lam.

Men, du trenger ikke stå på kjøkkenet i timesvis på selve påskeaften når du egentlig har lyst til å kose deg i sofaen med familien, en god film eller kanskje et brettspill.

Følger du mine oppskrifter på påskematen, så lager du mesteparten på forhånd slik at det er minimalt å gjøre selve kvelden dere skal spise.

Tradisjonell eller annerledes påskemat?

Å lage mat på forhånd, eller preppe maten, kan du gjøre om du ønsker å lage klassisk påskemat som langtidsstekt lammelår, lammecarre eller lammeskank.

Matprepp fungerer også like bra om du vil gå vekk fra den tradisjonelle påskematen. Du kan f.eks. forhåndslage italiensk lammeragu eller indisk lammegryte med lammeskank, kokosris og digge naanbrød.

Oppskrifter på påskemat

Prepp maten – kos deg med gjestene

Med min prepp-metode kan du også gjøre mesteparten på forhånd, slik at middag er klar med minimalt av arbeid selve dagen du skal spise.

Les mer om matprepp >

Hvorfor er lam typisk påskemat?

Lam er en viktig del av den norske påskefeiringen. Tradisjonelt sett har vi nordmenn spist lam i påsken i hundrevis av år. Først og fremst stammer tradisjonen med lam som påskemat fra kristendommen. Lammet representer at Jesus ble ofret som et uskyldig lam for menneskers synder.

Men, det er ikke bare religiøse grunner til at vi spiser lam til påske i Norge.

Lam er rett og slett tilgjengelig på denne tiden av året.

Lammet blir født om våren, og det betyr at kjøttet er ferskt og av høy kvalitet. Det er derfor egentlig ganske naturlig at de fleste nordmenn forbinder lam med god påskemat.

Tradisjonelt sett har mange av de norske gårdene holdt sauer og lam, og det har vært vanlig å slakte et lam til påske. Dette har resultert i at mange nordmenn har en sterk tilknytning til lam, og det er derfor en naturlig del av påskefeiringen.

I dag er det vanlig å spise ulike typer lammeretter i påsken. Noen velger å lage pinnekjøtt, som er saltet og tørket lammebog som dampes over bjørkepinner. Andre velger å lage fårikål, som er en tradisjonell norsk rett med lam, kål og pepper.

Uansett hvilken rett man velger, er lam en viktig ingrediens i påskefeiringen.

Lam er rett og slett en stor del av vår unike matkultur og en viktig del av Norges kulturarv. Så selv om du kanskje ikke har en religiøs tilknytning til påsken, kan du likevel nyte den gode maten og den norske tradisjonen med å spise lam i påsken.

Det er tradisjon å spise lam til påskemat i Norge

Er lam bærekraftig påskemat?

Lam blir ofte omtalt som et av de mest bærekraftige kjøttvalgene. Hører du lam, så ser du for deg viltre og fri lam som lekende hopper rundt på fjellet og spiser kratt.

Joda, lam er mer bærekraftig enn mange andre valg. Men desverre er det nå ofte vanlig at lam har kortere beite og avslutter sommerbeite på kraftfor for å fetes opp.

Vil du spise lam med ekstra god samvittighet bør du derfor velge økologisk lam eller sau.

Du kan f.eks. bestille fra din lokale reko-ring.

Å velge lokalt produsert lam er en måte å støtte norske bønder samtidig som du velger bærekraftige og klimavennlige matvarer.

Bærekraftig lammeoppdrett inkluderer blant annet god dyrevelferd, redusert bruk av antibiotika og miljøvennlig fôrproduksjon.

10 fakta om lam og sau

  1. Sau er sosiale dyr og trives best i flokk
  2. Lammekjøtt er en av de mest spiste kjøttsortene i Norge
  3. Saueull er et av de eldste tekstilmaterialene som finnes og har vært brukt i over 10 000 år
  4. Sau har utmerket hukommelse og kan gjenkjenne over 50 forskjellige ansikter og stemmer
  5. Norske sauer har tilpasset seg det kalde klimaet og har tykk ull som beskytter dem mot kulde
  6. Sau kan bli temmet og trent til å gjenkjenne kommandoer og utføre oppgaver
  7. Sau har en naturlig evne til å finne veien hjem, selv over lange avstander
  8. Sau kan huske hvert år hvor de skal føde og vil reise tilbake til fødestedet for å føde
  9. Lammekjøtt er rikt på protein og inneholder også en rekke viktige næringsstoffer som vitamin B12 og jern.
  10. Norske sauer er en viktig del av kulturarven og har blitt avbildet i alt fra malerier til barnebøker.
Lammeragu er en sykt smakful italiensk ragu som er best med pasta som pappadelle eller rigatoni. Perfekt påskemat

Ut å spise, eller lage påskemat hjemme? 

10 grunner til hvorfor hjemmelaget påskemat er best

  1. Hjemmelaget mat smaker bedre
  2. Du velger dine egne ingredienser og vet hva du putter i deg
  3. Det er billigere
  4. Du kan tilpasse maten til dine personlige preferanser og diettbehov
  5. Det er mer miljøvennlig å lage selv enn å kjøpe ferdigmat som er pakket
  6. Du kan spare tid og penger ved å lage større porsjoner og ha rester til senere
  7. Du kan lage maten sammen som familie eller venner
  8. Du kan lære nye oppskrifter
  9. Hjemmelaget mat er sunnere enn ferdigmat
  10. Følelsen du får når du setter mat på bordet du har laget selv
Langtidsstekt lammelår blir best om du marinerer det