For å lage god påskemat trenger du to ting: tid og kjærlighet. Og, for de aller fleste: lam.
Men, du trenger ikke stå på kjøkkenet i timesvis på selve påskeaften når du egentlig har lyst til å kose deg i sofaen med familien, en god film eller kanskje et brettspill.
Følger du mine oppskrifter på påskematen, så lager du mesteparten på forhånd slik at det er minimalt å gjøre selve kvelden dere skal spise.
Å lage mat på forhånd, eller preppe maten, kan du gjøre om du ønsker å lage klassisk påskemat som langtidsstekt lammelår, lammecarre eller lammeskank.
Matprepp fungerer også like bra om du vil gå vekk fra den tradisjonelle påskematen. Du kan f.eks. forhåndslage italiensk lammeragu eller indisk lammegryte med lammeskank, kokosris og digge naanbrød.
Med min prepp-metode kan du også gjøre mesteparten på forhånd, slik at middag er klar med minimalt av arbeid selve dagen du skal spise.
Lam er en viktig del av den norske påskefeiringen. Tradisjonelt sett har vi nordmenn spist lam i påsken i hundrevis av år. Først og fremst stammer tradisjonen med lam som påskemat fra kristendommen. Lammet representer at Jesus ble ofret som et uskyldig lam for menneskers synder.
Men, det er ikke bare religiøse grunner til at vi spiser lam til påske i Norge.
Lam er rett og slett tilgjengelig på denne tiden av året.
Lammet blir født om våren, og det betyr at kjøttet er ferskt og av høy kvalitet. Det er derfor egentlig ganske naturlig at de fleste nordmenn forbinder lam med god påskemat.
Tradisjonelt sett har mange av de norske gårdene holdt sauer og lam, og det har vært vanlig å slakte et lam til påske. Dette har resultert i at mange nordmenn har en sterk tilknytning til lam, og det er derfor en naturlig del av påskefeiringen.
I dag er det vanlig å spise ulike typer lammeretter i påsken. Noen velger å lage pinnekjøtt, som er saltet og tørket lammebog som dampes over bjørkepinner. Andre velger å lage fårikål, som er en tradisjonell norsk rett med lam, kål og pepper.
Uansett hvilken rett man velger, er lam en viktig ingrediens i påskefeiringen.
Lam er rett og slett en stor del av vår unike matkultur og en viktig del av Norges kulturarv. Så selv om du kanskje ikke har en religiøs tilknytning til påsken, kan du likevel nyte den gode maten og den norske tradisjonen med å spise lam i påsken.
Lam blir ofte omtalt som et av de mest bærekraftige kjøttvalgene. Hører du lam, så ser du for deg viltre og fri lam som lekende hopper rundt på fjellet og spiser kratt.
Joda, lam er mer bærekraftig enn mange andre valg. Men desverre er det nå ofte vanlig at lam har kortere beite og avslutter sommerbeite på kraftfor for å fetes opp.
Vil du spise lam med ekstra god samvittighet bør du derfor velge økologisk lam eller sau.
Du kan f.eks. bestille fra din lokale reko-ring.
Å velge lokalt produsert lam er en måte å støtte norske bønder samtidig som du velger bærekraftige og klimavennlige matvarer.
Bærekraftig lammeoppdrett inkluderer blant annet god dyrevelferd, redusert bruk av antibiotika og miljøvennlig fôrproduksjon.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Endringer du gjør her, følger menyen videre i Handle, Preppe og Spise.
Juster porsjoner, fjern middager du ikke vil ha fra handleliste og prepp.
Spare tid?
Aktiver tidshak og bytt ut ingredienser og preppsteg, f.eks. fra hjemmelaget kjøttboller til ferdiglaget.
Legge til en ny middag?
Lagre menyen. Gå til arkivet og finn flere middager. Bruk hjerteknappen til å legge til i menyen.
I mine favoritter finner du menyene du har lagret.
Lage din egen meny?
Gå til arkivet og opprett din egen meny, med valgfrie middager.
Juster preppstegene slik at du får en god flyt.
Få oppskrifter rett i innboksen. Bli med i SmudFood Inner Circle – helt gratis!